1. 首页
  2. 英语
  3. 九年级英语
  4. 人物传记类阅读故事类阅读

For hundreds of years, Japan has been hit, from time to time, by enormous (巨大的) tsunamis(海啸). These

一、题文

For hundreds of years, Japan has been hit, from time to time, by enormous (巨大的) tsunamis(海啸). These awful sudden risings of the sea are caused by earthquakes or underwater volcanic actions. The story of the boy Yuuki is the story of such a disaster.
Yuuki lived with his family in a seaside village, below a small mountain. One day, as he played on top of the mountain, Yuuki felt a small earthquake but it was not strong enough to frighten anybody and passed quickly. Soon after, however, Yuuki noticed the sea darken and begin running away from the shore very fast, leaving behind wide stretches of beach that had never been seen before.
With a grasp, Yuuki remembered reading that just before a terrible tsunami, the sea suddenly and quickly rolls backward. He ran to the beach, warning the villagers who had gathered to admire the new beach land.
“Get back!” shouted the boy, “There is a terrible danger!”
But no one listened. They laughed at him and continued playing in the new sand and watched the sea roll backward even more.
Desperate, Yuuki could think of only one thing to do. He lit a tree branch, raced to the rice fields and began burning the harvested rice. Then he called out, “Fire! Fire! Everyone run to the mountain! Now!”
When everyone reached the mountain-top, a villager cried out, “Yuuki is mad! I saw him set the fire.” Yuuki hung his head in shame, but said nothing as the villagers cursed him. Just then, someone shouted, “Look!”
In the distance what seemed to be a huge dark line was speeding towards the shore. As it got nearer the people realized the long thin line of darkness was the returning sea, towering like a mountain.
The villagers watched in terror as the water struck the shore, smashing over their homes then tearing out the land as it receded.
On the mountain everyone stared speechlessly at the destruction below.
“I'm sorry I burned the fields,” said Yuuki, his voice trembling.
“Yuuki,” village-chief answered. “You saved us all.”
The villagers cheered and raised Yuuki into the air. “We were going to
celebrate our rice harvest tonight,” said one, “but now we’ll celebrate that we’re all still alive!”
小题1:Where was Yuuki when the earthquake struck?
A.On the beach.
B.On the mountain.
C.In the rice fields.
D.At his family home.
小题2: In what order did the following events take place?
a. Yuuki set fire to the rice fields.
b. The villagers laughed and played on the beach.
c. The land was torn away by the water.
d. Yuuki ran to warn the villagers.
e. The villagers stared at the destruction.
f. The people were cursing Yuuki.
A.d, b, e, a, c, f
B.b, a, d, e, c, f
C.d, b, a, f, c, e
D.a, d, b, e, f, c
小题3:How did Yuuki save the villagers from the disaster?
A.He told them about the earthquake.
B.He explained why the sea was flowing out.
C.He told the village chief to warn the people.
D.He set fire to the rice field.
小题4:What were the people planning to do before the tsunami struck their village?
A.Harvest the rice crop.
B.Play on the beach.
C.Climb the mountain.
D.Celebrate the rice harvest.

考点提示:人物传记类阅读,故事类阅读

二、答案


小题1:B
小题2:C
小题3:D
小题4:D

试题分析:这篇短文主要讲述一个叫Yuuki的日本男孩如何在海啸来临之前拯救村民的故事。文章介绍,Yuuki在山上玩耍时觉察到了细微的地震,并注意到大海的昏暗,他赶紧警告海滨的村民撤离,但是没有人相信他。无奈之下,Yuuki放火焚烧了收割的稻谷以逼迫村民跑上山顶。就这样,在海啸来临之前,Yuuki拯救了村民。
小题1:细节理解题。根据短文One day, as he played on top of the mountain, Yuuki felt a small earthquake的描述可知,发生地震的时候,Yuuki在山上玩耍。故选B。
小题2:细节理解题。从文章故事情节发展可知,Yuuki从山上跑来警告在海边玩耍说笑的村民,村民不信,Yuuki于是放火焚烧稻谷,后被村民抓住,海啸到来,驻地被水淹没,村民注视着这毁灭性的灾害。故选C。
小题3:细节理解题。根据He lit a tree branch, raced to the rice fields and began burning the harvested rice的描述可知,Yuuki焚烧稻田逼迫村民山上才拯救了村民。故选D。
小题4:细节理解题。根据短文“We were going to celebrate our rice harvest tonight,” said one, “but now we’ll celebrate that we’re all still alive!”的描述可知,村民原本准备庆祝水稻丰收。故选D。

三、考点梳理

知名教师分析,《For hundreds of years, Japan has been hit, from time to time, by enormous (巨大的) tsunamis(海啸). These》这道题主要考你对 人物传记类阅读故事类阅读 等知识点的理解。

关于这些知识点的“解析掌握知识”如下:

知识点名称:人物传记类阅读,故事类阅读

考点名称:人物传记类阅读
  • 人物传记类阅读:
    本类型选材主要是名人轶事。
    人物传记的叙述线索也常常以时间为序。内容一般不是一个人的生活流水账,而是选取主人公一些重要的人生阶段或生活片段来展开叙述。
    阅读时要把握主人公在此阶段发生的事对他本身或他人有什么重要的意义和影响。
考点名称:故事类阅读
  • 故事类阅读:
    文章一般描述的是某一件具体事情的发生发展或结局,有人物、时间、地点和事件。
    命题往往从故事的情节、人物或事件的之间的关系、作者的态度及意图、故事前因和后果的推测等方面着手,考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力。
    阅读这类材料时,同学们一定要根据主要情节掌握文章主旨大意,同时抓住每一个细节,设身处地根据文章内容揣摩作者的态度和意图,根据情节展开想象,即使是碰到深层理解题也可迎刃而解。

  • 故事类阅读注意:
    初中生接触到的阅读材料大都是故事类。
    阅读故事类的材料,应该抓住人物线索、地点线索、时间线索和情节发展线索。

    特别注意的是,以上线索往往是并存的。因为情节的发展总是涉及到人物的变化、时间的推移、场景的变换等。
    而阅读材料后的阅读理解往往会围绕这些内容设计一些事实类的理解题。

    凡事实类的理解题都可以从阅读材料的表层文字中找到答案。

    在阅读故事类短文时,应理解文章的深层含义,也就是它的主题。在此需要注意的是,现在的阅读理解题在测试事实类的理解题的同时,往往有一道推理类理解测试题.

本文来自投稿,不代表本站立场,如若转载,请注明出处:https://www.planabc.net/yingyu/331311.html