1. 首页
  2. 英语
  3. 八年级英语
  4. 人物传记类阅读故事类阅读

One afternoon, Kate and her brother Bob went out to play.Kate was eight, and Bob was ten.“Let’s go t

一、题文

One afternoon, Kate and her brother Bob went out to play.Kate was eight, and Bob was ten.“Let’s go to the bridge and we can see fish in the river.” said Kate.
“I don’t know…” Bob said.“Mum told us, ‘don’t go on the bridge.’ She said it’s dangerous.”
Kate said, “I am not afraid.Are you?”
They walked onto the bridge and began looking for fish in the river.The bridge was a train bridge.Trains went over the bridge three times a day.
The children were standing in the middle of the bridge when they heard a loud noise.“A train is coming!” Bob shouted.“Run!” He ran to the end of the bridge.He was safe.
Kate ran, too, but she fell.The train was coming fast.Kate ran towards Bob.She fell again right on the train tracks(铁轨).There was no time to leave.She had to lie down between the tracks.A few seconds later, the train went over the girl, but she was not hurt at all.She stood up and said to Bob, “Don’t tell Mum! Don’t tell Mum!”
At last their mother found out about the story.She was angry because they went on the bridge.But she was happy that Kate was all right.
小题1: Bob and Kate were       .
A.twinsB.brothers
C.sistersD.brother and sister
小题2:One afternoon they went to the bridge to see       .
A.their motherB.fish
C.the trainD.the river
小题3:When the train came, the children were       .
A.in the middle of the bridge
B.at the end of the bridge
C.on their way to the bridge
D.away from the bridge
小题4:Where was Kate when the train was going over her?
A.She fell again right on the train tracks(铁轨).
B.Kate ran towards Bob.
C.She had to lie down between the tracks.
D.She stood up and cried.
小题5:When their mother knew about the story, she was       .
A.happyB.angry
C.sorryD.both angry and happy

考点提示:人物传记类阅读,故事类阅读

二、答案


小题1:D
小题2:B
小题3:A
小题4:C
小题5:D

试题分析:本文讲述了鲍勃和妹妹凯特不听妈妈的话去火车桥上,结果火车来了,由于凯特跌倒,她急中生智躺在两个铁轨中间,从而躲过火车的故事。
小题1:根据Kate and her brother Bob可知,凯特和鲍勃是兄妹。所以本题选D。
小题2:根据Let’s go to the bridge and we can see fish可知,他们是为了看鱼。所以本题选B。
小题3:根据The children were standing in the middle of the bridge when they heard a loud noise.可知,火车来时,他们在桥中间。所以本题选A。
小题4:根据She had to lie down between the tracks.可知,当火车经过时,凯特躺在了铁轨中间。所以本题选C。
小题5:根据最后一段中的She was angry和she was happy 可知,他们的妈妈既高兴有生气。所以本题选D。
点评:阅读文章时,应该理清这两个孩子的关系以及他们到桥上的原因和遭遇。本题中的五个题目,都能在文中找到答案,所以题目并不是很难。

三、考点梳理

知名教师分析,《One afternoon, Kate and her brother Bob went out to play.Kate was eight, and Bob was ten.“Let’s go t》这道题主要考你对 人物传记类阅读故事类阅读 等知识点的理解。

关于这些知识点的“解析掌握知识”如下:

知识点名称:人物传记类阅读,故事类阅读

考点名称:人物传记类阅读
  • 人物传记类阅读:
    本类型选材主要是名人轶事。
    人物传记的叙述线索也常常以时间为序。内容一般不是一个人的生活流水账,而是选取主人公一些重要的人生阶段或生活片段来展开叙述。
    阅读时要把握主人公在此阶段发生的事对他本身或他人有什么重要的意义和影响。
考点名称:故事类阅读
  • 故事类阅读:
    文章一般描述的是某一件具体事情的发生发展或结局,有人物、时间、地点和事件。
    命题往往从故事的情节、人物或事件的之间的关系、作者的态度及意图、故事前因和后果的推测等方面着手,考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力。
    阅读这类材料时,同学们一定要根据主要情节掌握文章主旨大意,同时抓住每一个细节,设身处地根据文章内容揣摩作者的态度和意图,根据情节展开想象,即使是碰到深层理解题也可迎刃而解。

  • 故事类阅读注意:
    初中生接触到的阅读材料大都是故事类。
    阅读故事类的材料,应该抓住人物线索、地点线索、时间线索和情节发展线索。

    特别注意的是,以上线索往往是并存的。因为情节的发展总是涉及到人物的变化、时间的推移、场景的变换等。
    而阅读材料后的阅读理解往往会围绕这些内容设计一些事实类的理解题。

    凡事实类的理解题都可以从阅读材料的表层文字中找到答案。

    在阅读故事类短文时,应理解文章的深层含义,也就是它的主题。在此需要注意的是,现在的阅读理解题在测试事实类的理解题的同时,往往有一道推理类理解测试题.

本文来自投稿,不代表本站立场,如若转载,请注明出处:https://www.planabc.net/yingyu/335290.html