1. 首页
  2. 英语
  3. 八年级英语
  4. 人物传记类阅读故事类阅读

JOLIN Tsai (蔡依林), a famous singer, has become an English teacher! But she is not staying in a classr

一、题文

JOLIN Tsai (蔡依林), a famous singer, has become an English teacher! But she is not staying in a classroom to give you talks in English. Instead, she has published (出版) a new book, "Jolin’s English Diary Book". It came out in Taiwan in March. Jolin is helping you learn English in a light hearted way and give you useful words for life outside your textbooks.
  "I hope it’s a happy English book," she said, "When you learn English in a fun way, you will keep on doing it." This certainly doesn’t mean just reciting (背诵) words. Jolin has a lot of clever ways of learning. She likes to listen to English songs or find friends to talk to in English. She has been good at English since Grade 3 in primary school (小学). Because of this, she hosted (主持) news programme on the radio herself.
  Jolin knows it’s important to put English to good use. So, in her English diaries, she wrote something about her everyday life, like study, fashion (时尚), travel and family. After each diary, she gives you lots of notea.You can use them often, too! Jolin also asks you to keep diaries like hers.
小题1: When did Jolin Tsai publish "Jolin’s English Diary Book" ?
A.In MayB.hi AprilC.In MarchD.In June
小题2: She has been good at English ___.
A.since she became a famous singerB.since she was in Grade 3
C.since she was in college (大学)D.since she was 3 years old
小题3: Jolin thinks that ___ is important for us to learn English.
A.just reciting wordsB.hosting a programme on the radio
C.studying in the classroomD.putting English to good use
小题4: What’s the meaning of "light-hearted" in the passage?
A.轻松愉快的B.漫不经心的C.迷迷糊糊的D.乐于助人的
小题5:From the passage we know that ____.
A.she is not only a famous singer but also an English teacher in a primary school
B.you don’t have to keep English diaries
C.she teaches us how to be a famous singer in "Jolin’s English Diary Book"
D.Jolin Tsai shows us how to learn English in a fun way

考点提示:人物传记类阅读,故事类阅读

二、答案

小题1: C 小题1: B 小题1: D 小题1: A 小题1: D

小题1: 根据第一段she has published (出版) a new book, "Jolin’s English Diary Book". It came out in Taiwan in March. 描述,可知选C.
小题1:根据第二段She has been good at English since Grade 3 in primary school (小学).描述,可知选B.
小题1:根据第三段Jolin knows it’s important to put English to good use. 描述,可知选D.
小题1:联系下文描述,可知此处指的是轻松愉快的方法,故选 A
小题1: 根据Jolin is helping you learn English in a light hearted way and give you useful words for life outside your textbooks.及下文描述,可知蔡依林主要是告诉我们如何轻松有趣的学习英语故选D.

三、考点梳理

知名教师分析,《JOLIN Tsai (蔡依林), a famous singer, has become an English teacher! But she is not staying in a classr》这道题主要考你对 人物传记类阅读故事类阅读 等知识点的理解。

关于这些知识点的“解析掌握知识”如下:

知识点名称:人物传记类阅读,故事类阅读

考点名称:人物传记类阅读
  • 人物传记类阅读:
    本类型选材主要是名人轶事。
    人物传记的叙述线索也常常以时间为序。内容一般不是一个人的生活流水账,而是选取主人公一些重要的人生阶段或生活片段来展开叙述。
    阅读时要把握主人公在此阶段发生的事对他本身或他人有什么重要的意义和影响。
考点名称:故事类阅读
  • 故事类阅读:
    文章一般描述的是某一件具体事情的发生发展或结局,有人物、时间、地点和事件。
    命题往往从故事的情节、人物或事件的之间的关系、作者的态度及意图、故事前因和后果的推测等方面着手,考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力。
    阅读这类材料时,同学们一定要根据主要情节掌握文章主旨大意,同时抓住每一个细节,设身处地根据文章内容揣摩作者的态度和意图,根据情节展开想象,即使是碰到深层理解题也可迎刃而解。

  • 故事类阅读注意:
    初中生接触到的阅读材料大都是故事类。
    阅读故事类的材料,应该抓住人物线索、地点线索、时间线索和情节发展线索。

    特别注意的是,以上线索往往是并存的。因为情节的发展总是涉及到人物的变化、时间的推移、场景的变换等。
    而阅读材料后的阅读理解往往会围绕这些内容设计一些事实类的理解题。

    凡事实类的理解题都可以从阅读材料的表层文字中找到答案。

    在阅读故事类短文时,应理解文章的深层含义,也就是它的主题。在此需要注意的是,现在的阅读理解题在测试事实类的理解题的同时,往往有一道推理类理解测试题.

本文来自投稿,不代表本站立场,如若转载,请注明出处:https://www.planabc.net/yingyu/338930.html