1. 首页
  2. 英语
  3. 八年级英语
  4. 故事类阅读

阅读理解. This story happened four years ago. Tom was seven years old then. He was a good boy. He was on

一、题文

阅读理解.
    This story happened four years ago. Tom was seven years old then. He was a good boy. He was one of the best pupils in his class. But he could not get up early. He often slept until eight or nine o'clock in the
morning. So he was often late for school.
     Tom's mother didn't want him to be late for school. So she bought him a clock. She said to Tom, You
must get up when you hear the clock ring. " " Yes, Mum," said Tom. After that Tom got up at six thirty
when he heard the clock ring.
     One day his mother forgot. to make the clock ring at the usual time. And the next morning Tom didn't
get up at six thirty. It was time for breakfast. Mother went to see him. Tom was still in bed and his eyes
  were open.
      " Why didn't you get up?" Mother was angry.
      " You told me to get up when I heard the clock ring. So I am waiting for the bell. Mum, is the clock
 still sleeping? " Tom asked.
1. How old was Tom when the story happened? 
A. Ten.          
B. Nine.
C. Seven.        
D. Six.
2. Tom's mother bought him a clock, because__________.
A. she liked it
B. Tom liked it
C. she didn't want Tom to be late tor school
D. both she and Tom liked it
3. What time did Tom usually get up after he had the clock?
A. 7:00.  
B. 6:30.  
C. 6:00.  
D. 7:30.
4. What happened to Tom one day when the clock didn't ring? 
A. He got up late.
B. He got up early.
C. He didn't get up all the morning.
D. He didn't get up late.
5. Tom still stayed in bed to wait for___________ . 
A. the bell          
B. the breakfast
C. his mother        
D. his father

考点提示:故事类阅读

二、答案

1~5 CCBAA

三、考点梳理

知名教师分析,《阅读理解. This story happened four years ago. Tom was seven years old then. He was a good boy. He was on》这道题主要考你对 故事类阅读 等知识点的理解。

关于这些知识点的“解析掌握知识”如下:

知识点名称:故事类阅读

考点名称:故事类阅读
  • 故事类阅读:
    文章一般描述的是某一件具体事情的发生发展或结局,有人物、时间、地点和事件。
    命题往往从故事的情节、人物或事件的之间的关系、作者的态度及意图、故事前因和后果的推测等方面着手,考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力。
    阅读这类材料时,同学们一定要根据主要情节掌握文章主旨大意,同时抓住每一个细节,设身处地根据文章内容揣摩作者的态度和意图,根据情节展开想象,即使是碰到深层理解题也可迎刃而解。

  • 故事类阅读注意:
    初中生接触到的阅读材料大都是故事类。
    阅读故事类的材料,应该抓住人物线索、地点线索、时间线索和情节发展线索。

    特别注意的是,以上线索往往是并存的。因为情节的发展总是涉及到人物的变化、时间的推移、场景的变换等。
    而阅读材料后的阅读理解往往会围绕这些内容设计一些事实类的理解题。

    凡事实类的理解题都可以从阅读材料的表层文字中找到答案。

    在阅读故事类短文时,应理解文章的深层含义,也就是它的主题。在此需要注意的是,现在的阅读理解题在测试事实类的理解题的同时,往往有一道推理类理解测试题.

本文来自投稿,不代表本站立场,如若转载,请注明出处:https://www.planabc.net/yingyu/344256.html