1. 首页
  2. 英语
  3. 九年级英语
  4. 故事类阅读

阅读理解。 There was a man who had a little boy that he loved very much. Every day after work the man wou

一、题文

阅读理解。
     There was a man who had a little boy that he loved very much. Every day after work the man would come
home and play with the little boy. He would always spend all of his spare time playing with the little boy.
     One day, while the man was at work, he realized that he had extra work to do for the evening, and that he
wouldn't be able to play with his little boy. But, he wanted to be able to give the boy something to keep him
busy. So, looking around his office, he saw a magazine with a large map of the world on the cover. He got an
idea. He removed the map, and then patiently tore it up into small pieces. Then he put all the pieces in his coat
pocket.
     When he got home, the little boy came running to him and was ready to play. The man explained that he
had extra work to do and couldn' t play with him, but he led the little boy into the dining room. He took out all
the pieces of the map and spread them on the table. He explained that it was a map of the world, and that by
the time he put it back together, his extra work would be finished and they could both play. Surely this would
keep the child busy for hours, he thought.
     About half an hour later the boy came to the man and said, "Okay, it's finished. Can we play now?" The
man was surprised, saying, "That' s impossible. Let's go and see." And sure enough, there was the picture of
the world; all put together, every piece in its place.
     The man said, "That's amazing! How did you do that?" the boy said, "it was simple. On the back of the
page was a picture of a man. When I put the man together, the whole world fell into place."
1. The man told his son to put a map back together because _____. 
A. he had little time to play with his son
B. he was tired of playing with his son
C. he had to overwork in the office
D. he wanted his son to play alone
2. The son spent _____ putting the map back together.
A thirty minutes
B. several hours
C. the whole evening
D. the whole day
3. What can you infer from this story?
A. Children often make adults mad.
B. Adults know little about children.
C. Sometimes children surprise adults.
D. Adults always care for their children.

考点提示:故事类阅读

二、答案

1-3 AAC

三、考点梳理

知名教师分析,《阅读理解。 There was a man who had a little boy that he loved very much. Every day after work the man wou》这道题主要考你对 故事类阅读 等知识点的理解。

关于这些知识点的“解析掌握知识”如下:

知识点名称:故事类阅读

考点名称:故事类阅读
  • 故事类阅读:
    文章一般描述的是某一件具体事情的发生发展或结局,有人物、时间、地点和事件。
    命题往往从故事的情节、人物或事件的之间的关系、作者的态度及意图、故事前因和后果的推测等方面着手,考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力。
    阅读这类材料时,同学们一定要根据主要情节掌握文章主旨大意,同时抓住每一个细节,设身处地根据文章内容揣摩作者的态度和意图,根据情节展开想象,即使是碰到深层理解题也可迎刃而解。

  • 故事类阅读注意:
    初中生接触到的阅读材料大都是故事类。
    阅读故事类的材料,应该抓住人物线索、地点线索、时间线索和情节发展线索。

    特别注意的是,以上线索往往是并存的。因为情节的发展总是涉及到人物的变化、时间的推移、场景的变换等。
    而阅读材料后的阅读理解往往会围绕这些内容设计一些事实类的理解题。

    凡事实类的理解题都可以从阅读材料的表层文字中找到答案。

    在阅读故事类短文时,应理解文章的深层含义,也就是它的主题。在此需要注意的是,现在的阅读理解题在测试事实类的理解题的同时,往往有一道推理类理解测试题.

本文来自投稿,不代表本站立场,如若转载,请注明出处:https://www.planabc.net/yingyu/349808.html