1. 首页
  2. 英语
  3. 九年级英语
  4. 故事类阅读

阅读理解。 Once Effendi had a joke with the Prime Minister (宰相). He said that the Minister would die the

一、题文

阅读理解。
 Once Effendi had a joke with the Prime Minister (宰相). He said that the Minister would die the next day.
The next day, the Minister fell to the ground from the horse and really died. When the king learned this, he
got angry and sent his men to catch Effendi at once.   
    When Effendi was brought to him, the king shouted angrily, "Effendi, since (既然) you knew when my
Minister would die, you must know the date of your own death (死). Say it out, or you'll die today."   
    Effendi looked at the king for a while. Then he answered, "But how can I know? I'll die two days earlier
than you." The king was afraid that if he killed Effendi, he himself would die after that. He thought he must
keep Effendi alive (活着) as long as possible, so he let Effendi go.
1. This story tells us ______.

[     ]

A. how Effendi fooled (愚弄) the king   
B. when the king would die   
C. why the Minister died   
D. Effendi knew the dates of everyone's death
2. The Prime Minister died because ______.

[     ]

A. Effendi killed him   
B. Effendi said he would die   
C. He was badly ill    
D. He fell off the horse
3. Why did the king ask Effendi to tell him the date of Effendi's own death?

[     ]

A. Because the king wanted to know when he himself would die.   
B. Because the wanted to find an excuse to kill Effendi.   
C. Because he himself had known the date of Effendi's death.   
D. Because he wanted to know when Effendi would die.
4. The king let Effendi go because ______.

[     ]

A. he hoped to live a long life   
B. he was afraid of Effendi   
C. he didn't believe (相信) Effendi's words   
D. He knew he would die two days later
5. Which of the following is not true?

[     ]

A. Effendi played a joke on the Minister   
B. The king was afraid of death.   
C. Effendi didn't know when the king would die.
D. If the king killed Effendi, he himself would die two days later.

考点提示:故事类阅读

二、答案

1-5: ADBAD

三、考点梳理

知名教师分析,《阅读理解。 Once Effendi had a joke with the Prime Minister (宰相). He said that the Minister would die the》这道题主要考你对 故事类阅读 等知识点的理解。

关于这些知识点的“解析掌握知识”如下:

知识点名称:故事类阅读

考点名称:故事类阅读
  • 故事类阅读:
    文章一般描述的是某一件具体事情的发生发展或结局,有人物、时间、地点和事件。
    命题往往从故事的情节、人物或事件的之间的关系、作者的态度及意图、故事前因和后果的推测等方面着手,考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力。
    阅读这类材料时,同学们一定要根据主要情节掌握文章主旨大意,同时抓住每一个细节,设身处地根据文章内容揣摩作者的态度和意图,根据情节展开想象,即使是碰到深层理解题也可迎刃而解。

  • 故事类阅读注意:
    初中生接触到的阅读材料大都是故事类。
    阅读故事类的材料,应该抓住人物线索、地点线索、时间线索和情节发展线索。

    特别注意的是,以上线索往往是并存的。因为情节的发展总是涉及到人物的变化、时间的推移、场景的变换等。
    而阅读材料后的阅读理解往往会围绕这些内容设计一些事实类的理解题。

    凡事实类的理解题都可以从阅读材料的表层文字中找到答案。

    在阅读故事类短文时,应理解文章的深层含义,也就是它的主题。在此需要注意的是,现在的阅读理解题在测试事实类的理解题的同时,往往有一道推理类理解测试题.

本文来自投稿,不代表本站立场,如若转载,请注明出处:https://www.planabc.net/yingyu/352066.html