1. 首页
  2. 英语
  3. 八年级英语
  4. 日常生活类阅读

When I was a little girl, my family lives in a small village. There was a very beautiful river near

一、题文

When I was a little girl, my family lives in a small village. There was a very beautiful river near my home. The water was clean and cool. I liked to go fishing there with mom. We would catch fish, look for clams and play in the water. There were also a lot of  birds near the river. We would spend all day watching the birds. Life was beautiful and wonderful in the old days.
Now my family lives in the city. Last Sunday my daughter asked me to take her to see the beautiful river I was always talking about. “I want to go fishing there with you and Grandma ao much,” she said.
When we went to the river, we only saw a factory and a mountain of garbage(垃圾). My mom was surprised, my daughter was quite despondent, and I was sad—the river was my best friend. I grew up with it. Now there are no fish in it; the birds are gone, too. I hear it crying for help. But what can I do ?
小题1:Where was the writer born?
A.In a cityB.In a villageC.In a foreign countryD.In a mountain
小题2:When the writer went back to see the river, what did she find?
A.The pollution in the river was very serious.
B.The river was a good place for children to play.
C.Bird-watching was more and more popular along the river.
D.There were many more fish in the river.
小题3:Who is “Grandma” in the reading?
A.The writer’s daughterB.The writer’s mom
C.The writerD.The writer’s grandmother
小题4:What does the underlined word “despondent” mean?
A.高兴的B.惊喜的C.失望的D.麻木的
小题5:What did the writer mean when she said, “I grew up with it”?
A.She helped clean the garbage out of the river.
B.She spent much time playing around the river.
C.She had many friends who lived near the river.
D.She grew well by eating fish and clams from the river.

考点提示:日常生活类阅读

二、答案


小题1:B
小题2:A
小题3:B
小题4:C
小题5:B

试题分析:这篇文章讲述了作者小时候生活在一个小村庄,那里有一条小河,伴着她成长,给作者带去了很多欢乐,如今,小河完全被工厂污染了,作者非常伤心。
小题1:细节题。根据文章When I was a little girl, my family lives in a small village.可知,作者出生于一个小村庄。故选B
小题2:细节题。根据文章When we went to the river, we only saw a factory and a mountain of garbage。可知,作者回去看小河的时候,只看到了一个工厂和大量的垃圾。故选A
小题3:细节题。根据文章可知,文章中的奶奶是作者女儿的奶奶,作者的妈妈。故选B
小题4:细节题。根据文章My mom was surprised, my daughter was quite despondent, and I was sad。可知,作者带着女儿回去看小河的时候,发现小河被污染了,可推断出,女儿肯定非常失望。故选C
小题5:细节题。根据文章可知,作者小的时候经常在河边玩耍,小河伴随着她的成长,给了她很多欢乐。故选B
点评:本文的文章短小精炼,对于此类文章首先必须对每句话都要认真地阅读理解。初中的阅读绝大多数是细节题,考察学生信息的把握能力。对于细节题,学生在理解全文的基础上要对题目中关键字在文章中迅速定位,找到相对应的出处,再仔细对比找出答案。

三、考点梳理

知名教师分析,《When I was a little girl, my family lives in a small village. There was a very beautiful river near》这道题主要考你对 日常生活类阅读 等知识点的理解。

关于这些知识点的“解析掌握知识”如下:

知识点名称:日常生活类阅读

考点名称:日常生活类阅读
  • 日常生活类阅读:
    日常生活这一话题主要涉及人们衣食住行等方面的活动。这一话题的选材主要针对人们日常的工作,生活以及学习情况。
    做这一类题时,最主要的是要把握好人物的活动内容,时间和地点。

本文来自投稿,不代表本站立场,如若转载,请注明出处:https://www.planabc.net/yingyu/389238.html